أهل السنة والجماعة - Ehlu sunnet vel-džemat

Islamski portal | Džemat-Sabah

Islam - Vjera mira Naslovna ISLAM|TEME Tewhid | Akida - Vjerovanje BOŠNJACI MUSLIMANI I PROSLAVLJANJE NOVE GODINE POSLJEDNJA PRILIKA ZA DONOŠENJE ODLUKE O NEPROSLAVLJANJU NOVE GODINE

BOŠNJACI MUSLIMANI I PROSLAVLJANJE NOVE GODINE POSLJEDNJA PRILIKA ZA DONOŠENJE ODLUKE O NEPROSLAVLJANJU NOVE GODINE

Share

BOŠNJACI MUSLIMANI I PROSLAVLJANJE NOVE GODINE

 

POSLJEDNJA PRILIKA ZA DONOŠENJE ODLUKE O NEPROSLAVLJANJU NOVE GODINE

Postupajući po mnogobrojnim ajetima u kojima Uzvišeni Allah traži od nas da međusobno jedni druge opomenemo, i da se međusobno potpomažemo u činjenju dobra, odlučio sam da napišem nekoliko pravila-smjernica o propisu proslavljanja Nove godine, vjerujući da je doista mnogo onih koji proslavljaju Novu godinu neznajući da to vjera zabranjuje.

Za sve što napišem postoje dokazi, i potvrda u govoru islamski učenjaka, u želji da to bude što rezimiranije, nećemo navoditi dokaze niti govor uleme o tome.

- Allahov Poslanik nam je pojasnio da muslimani imaju dva godišnja praznika, dva bajrama, i tada im je propisano da se vesele, raduju, i slave.

- Obilježavanje i proslavljanje Nove godine u osnovi vezano je za krščane i njihovu historiju, stoga musliman ne treba da učestvuje u obilježavanju i proslavljanju iste, kako ne bi pao u strogu zabranu oponašanja drugih naroda.

- Muslimanu nije dozvoljeno da učestvuje u proslavljanju Nove godine, bez obzira da li to obilježavanje bilo na dopušten ili zabranjeni način.

- Ako se prilikom obilježavanja nove godine čine dodatni grijesi, kao: pijenje alkohola, drogiranje, muzika, bludničenje, kockanje, mješanje muškaraca i žena ili psovanje, onda je grijeh obilježavanja Nove godine veći zbog dodatnih grijeha koje insan počini.

- Muslimanu nije dozvoljeno da čestita Novu godinu, muslimanima a niti nemuslimanima.

- Bilo kakvo organiziranje obilježavanja Nove godine, potpada pod pojam zabrane potpomaganja u zlu.

- Muslimanu nije propisano tu večer obilježavati posebnim i dodatnim ibadetom, već je propisano da se ponašao onako kako se ponaša tokom bilo koje druge večeri u godini.

Gospodaru, sačuvaj nas i našu omladinu od zablude i svega što vodi ka njoj !

Amin !

(Allah vas nagradio, potrudite se da ovo stigne do što većeg broja naših bošnjaka muslimana)

Priredio: Pezić Elvedin

Items details

Icon for hits displayHits: 319 clicks
Icon for creation to displayCreated 3 months ago at Ponedjeljak, 25 Decembar 2017 by Vjernik

TCE-Plugin by www.teglo.info